Uvod u DOP

Društveno odgovorno priređivanje igara na sreću predstavlja koncept koji provode Lutrije širom svijeta udružene u World Lottery Association (WLA) i European Lotteries (EL).

Društvena odgovornost, odnosno odgovornost prema zajednici temeljna je vodilja Lutrije BiH, kako u radu i priređivanju igara, tako i u odnosu prema igračima. Implementacija svih zahtjeva standarda odgovornog priređivanja igara na sreću podrazumjeva zaštitu igrača od prekomjernog igranja i od negativnih posljedica.

Društveno odgovorno priređivanje igara na sreću omogućava igračima da donose samostalno odluke o svom učešću u igrama. Ukoliko se pojave štetne posljedice igranja, igračima je potrebno olakšati pristup i kontakt sa institucijama koje pružaju adekvatnu stručnu pomoć. Osnovna načela odgovornog priređivanja temelje se na prevenciji, edukaciji te informisanju igrača o mogućim posljedicama, a sve u cilju da bi se spriječila odnosno umanjila pojava prekomjernog/patološkog igranja u našem društvu. Također, temeljna načela odgovornog priređivanja igara na sreću podrazumjevaju odgovoran odnos prema igračima, prema tržišnom komuniciranju, te prema edukaciji radnika o odgovornom priređivanju igara na sreću.

Informisanje igrača

Lutrija BiH kao odgovorni priređivač igara na sreću će pružati potrebne informacije o rizičnosti igara. Sve informacije koje se daju igračima moraju biti tačne i blagovremene, a komunicirat će se igračima putem prodajnih mjesta u obliku plakata, letaka i brošura koji će biti vidljivi i dostupni igračima.

Edukovani prodavači i društveno odgovorno priređivanje

Kao jedan od temeljnih načela odgovornog priređivanja igara na sreću jeste i edukacija radnika u prodajnoj mreži. U tom kontekstu Lutrija BiH posvetila je pažnju edukaciji radnika i upoznavanju sa standardom društveno odgovornog priređivanja igara na sreću (DOP) smatrajući da radnici u prodajnoj mreži imaju izuzetno značajnu ulogu u komuniciranju odgovornog priređivanja igara na sreću.

Odgovorno komuniciranje putem medija

Jedan od zahtijeva Standarda je odgovorno oglašavanje/komuniciranje koji se temelji na odgovornosti prema igračima i široj društvenoj zajednici. Lutrija BiH po uzoru na najbolje prakse koje evropske zemlje primjenjuju izradila je kodeks odgovornog oglašavanja/komuniciranja koji se odnosi na: Pristup medijima i igračima, povjerenje, nagovaranje, tačni i netačni podaci, ranjive skupine, maloljetne osobe, maloljetni, mlade osobe i oglašavanje, poticanje, uticaj igre na igrača, obavijesti o ovisnostima o igrama na sreću. To znači da se komuniciranje o igrama na sreću neće usmjeravati prema maloljetnim osobama i prema osjetljivim društvenim grupama kao i to da se Lutrija BiH obavezuje da igrače neće navoditi na nerealna očekivanja.

Znakovi rizičnosti

Lutrija BiH će na svakoj igri, promotivnim materijalima komunicirati znak odgovornog igranja igara na sreću i oznaku rizičnosti igre. Prepoznatljivim znakom odgovornog igranja i znakom rizičnosti upozoravati ćemo igrače na opasnost od prekomjernog igranja ali i napominjati da je igra isključivo zabava. Obojeni znakovi upozoravati će na moguće nivoe rizika igranja igara na sreću.