Historija

Na našim prostorima igre na sreću vode porijeklo još iz druge polovine XIX stoljeća.

Neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, osniva se DRŽAVNA KLASNA LUTRIJA koja djeluje od 1945. do 1951. godine. Uvođenje radničkog samoupravljanja uvjetovalo je i prilagođavanje lutrijskog poslovanja novim društvenim uvjetima. Već 1951. godine počinje decentralizacija poslovanja kad se osnivaju FILIJALE DRŽAVNE LUTRIJE FNRJ u republikama i pokrajinama.

1951 - 1973
Lutrija BiH osnova je 1951. godine u sklopu tadašnje Jugoslavenske lutrije. Godina 1962. presudna je u razvoju Lutrije BiH kada se počinje sa priređivanjem igre Loto i to po sistemu 6/49 čije izvlačenje prenosi televizija. Godine 1965. izmijenjen Zakon o Jugoslavenskoj lutriji nalaže da se u Jugoslavenskoj lutriji i njenim poslovnim jedinicama osnuje RADNIČKI SAVJET, a kao izvršni organ UPRAVNI ODBOR.

1973 - 2001
Prelomna je 1973. godina u razvoju samoupravljanja u lutrijskim organizacijama, kada se u skladu sa ustavom Jugoslavenska lutrija decentralizira, a poslovne jedinice u republikama i pokrajinama transformiraju u organizacije udruženog rada. Transformiranje je pozitivno utjecalo na daljnji razvoj samoupravljanja u svim lutrijskim organizacijama, pa tako i u Lutriji BiH. Lutrija BiH, odlukom Skupštine BiH, formalno se osamostalila 1973. godine.
U godinama koje slijede Lutrija BiH predano je radila na uvođenju novih igara i sadržaja za svoje igrače. 2001. godine Lutrija BiH unosi inovacije i novu tehnologiju u sistem igara na sreću u skladu sa najsavremenijim standardima i od 10. oktobra iste godine uvodi sistem primanja uplate u realnom vremenu.

2011
Već šest decenija Lutrija BiH priređuje radost, zabavu i užitak i to ne samo za svoje igrače. Ovaj veoma značajan jubilej dokazuje uspješno poslovanje i stalni razvoj Lutrije BiH.